Mijn kind heeft de diagnose ASS, en nu?                                                              

 

Veel ouders die ik in de loop der jaren heb gesproken die een kind hebben met ASS zijn in eerste instantie zoekende. Wat is er met mijn kind? Waarom heeft mijn kind problemen in de klas of bij sociale omgang met vrienden? Stress op school en thuis kan vaak voor veel problemen zorgen en als ouder weet je niet wat er aan de hand is. Na lage tijd komt er een diagnose maar wat blijkt dan? Het speciaal onderwijs zit vol en de wachtlijsten bij de GGZ zijn lang.

Zelf heb ik in deze situatie gezeten en ik weet dat ik geen idee had wat ik moest doen om meer rust in huis te creëren. Mijn dochter heeft op haar twaalfde de diagnose anorexia gekregen en pas na behandeling bleek dat de onderliggende diagnose ASS was. Ik wist mij geen raad en stond regelmatig met mijn handen in het haar als zij weer eens niet naar school wilde of niet wilde eten.
Nu jaren later, weet ik inmiddels dat het leven een stuk rustiger en beter kan zijn. Kennis van ASS heeft ertoe geleid dat ik nu op een hele andere manier mijn dochter maar ook leerlingen met ASS kan begeleiden. Ik weet inmiddels dat kennis over ASS en weten hoe hiermee om te gaan het verschil kan maken.

Wat kan ik voor jullie als ouder en jullie kind betekenen?
Via een intake gesprek ga ik kijken naar de behoefte van jullie als gezin. Een coaching traject duurt gemiddeld 10 weken afhankelijk van de behoefte. In dit traject werk ik vanuit de NVR (Non-Violant Resistance) principes. Dit is geweldloos verzet. Deze methode werkt heel goed om meer rust te creëren. Via rollenspellen en praktische interventies komt er meer wederzijds begrip en kunnen relaties weer hersteld worden. Ook maak ik gebruik van de 6 G's. Dit is een methode om d.m.v. cognitieve gedragstherapie de jongere zelf betere of andere beslissingen te laten nemen. Een gebeurtenis wordt bepaald door de gedachte hierover en het gevoel erbij en dat bepaalt het gedrag en daarmee het gevolg. Vanuit daar ontstaat er vaak een overtuiging, een geloof dat bij deze gebeurtenis hoort. Bij autisme kan deze manier van werken helpen om een gedragsverandering in te zetten.